Képzés előzmények

2005-ben indította el az ELTE PPK és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely felsőoktatás-menedzsment témájú konferencia-sorozatát, amely a magyar egyetemi világban az első ilyen kezdeményezés volt. Ennek nyomán létesült később a Felsőoktatás-menedzsment Központ a PPK keretében.

2006-2007-ben az NKTH Jedlik pályázatának támogatásával tudománykommunikációs kutatási program indult a Tudástársadalom Alapítvány keretében, aminek eredményeképpen magyar és angol nyelvű publikációk valamint a témakör első magyarországi nemzetközi konferenciáját rendeztük meg (ez sorozattá fejlődött).

2007-2008-ban az előbbi pályázati projekt során kidolgozott képzési anyag felhasználásával az MTA keretében elindult Kelet-Közép Európa első ilyen jellegű képzése, tudománykommunikáció és kutatásmenedzsment tanfolyam formájában, két szemeszterben, mintegy száz hallgató részvételével. Az oktatásban közreműködtek az ELTE-MTA Kommunikációelméleti Kutatócsoport munkatársai is.

2007-től Felsőoktatási menedzsement szakértői beszélgetéssorozat indult az ELTE PPK Felsőoktatás-menedzsment Központjának szervezésében

2008-ban indult a TEXTREND NKTH pályázattal támogatott projekt az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely részévtelével, amelynek célja szövegbányászat és vizualizálás alkalmazása tudományos publikációkra.

2009-ben megvalósult a Tudástársadalom Alapítvány HunSCAN projektje, amely rendszeres tudománykommunikációs információs szolgáltatást és tudománykommunikációs szolgáltatásokat (Lángész program, TudásPresszó stb.) tartalmaz.

2010-ben az ELTE kutatóegyetemi TÁMOP-programjának keretében elindult a tudománykommunikációs tudásbázist és képzési programot kidolgozó elemi projekt.

Comments are closed.